ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι σημαίνει για τα μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ η έννοια της προστιθέμενης αξίας ή υπεραξίας στα προϊόντα μας ;
Εμείς ,στα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, δεν πιστεύουμε σε μια Ελλάδα με μικρή , κλειστή οικονομία και υψηλά επίπεδα  αυτάρκειας , όπου τα περισσότερα πρωτογενή αγαθά και οι πρώτες και βοηθητικές ύλες θα προέρχονται από τη χώρα.
Αντιλαμβανόμαστε και αποδεχόμαστε απόλυτα τον παγκόσμιο καταμερισμό σε πρωτογενή αγαθά και πρώτες ύλες με βάση το κλίμα , την εξειδίκευση και τον φυσικό πλούτο κάθε χώρας.
 
Θεωρούμε όμως ότι διαθέτουμε σαν  Έλληνες  την γνώση, το ταλέντο και την επιχειρηματική δυναμική να αναδείξουμε με τα προϊόντα μας τον φυσικό , ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας και, παράλληλα, να σχεδιάσουμε και αναπτύξουμε δημιουργικές και καινοτόμες  ιδέες που μπορούν να σταθούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
 
Τα μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ  ΜΑΣ είναι οργανισμοί που έχουν διαπρέψει στον τομέα τους σχεδιάζοντας και λανσάροντας ακόμα και προϊόντα που αναπτύχθηκαν στο εξωτερικό  και τους προσέδωσαν Ελληνικά χαρακτηριστικά.
 
Το βαλσαμικό ξύδι από Κορινθιακή σταφίδα της Παπαδημητρίου ,  το μαύρο κοτόπουλο της Νιτσιάκος ή το ριζότο με Αυγοτάραχο της Agrino είναι μόνο λίγα παραδείγματα δημιουργίας προστιθέμενης αξίας σε κατηγορίες που δύσκολα θα σκεφτόταν κανείς ως απόλυτα Ελληνικές. Κι όμως..
 
Με λίγα και ουσιαστικά λόγια, προστιθέμενη αξία για εμάς στα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ  ΜΑΣ είναι:
 
Η διαδικασία κατά την οποία πρώτες ύλες ή πρωτογενές υλικό Ελληνικής ή και αλλοδαπής προέλευσης  χρησιμοποιείται και μεταποιείται με τέτοιο τρόπο σε εργοστάσια στην Ελλάδα με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός εξελιγμένου ,υψηλότερης αξίας,  ποιοτικού , ασφαλούς και ιδανικά διαφοροποιημένου τελικού προϊόντος.
Ποιο είναι το βασικό κριτήριο απονομής του σήματος σε σηματοποιημένα προϊόντα των εταιριών που ανήκουν στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ  ΜΑΣ; Πότε ένα επώνυμο προϊόν μπορεί να σημανθεί με το σήμα μας;

 
 
 
  • Η βασική Α’ ύλη που χαρακτηρίζει το προϊόν και ταυτίζεται με την μορφή κατανάλωσης είναι Ελληνικής προέλευσης και αναγράφεται στη συσκευασία.
  • Τα συστατικά ή οι Α’ ύλες που χρησιμοποιούνται , ανεξαρτήτως προέλευσης , τυγχάνουν επεξεργασίας σε Ελληνικά εργοστάσια ώστε το τελικό προϊόν , μεταποιημένο,  να έχει δεχθεί ικανή προστιθέμενη αξία από εγχώριους παραγωγικούς συντελεστές.
Ποιες είναι οι εταιρίες οι οποίες μπορούν να συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ;
Οι εταιρίες οι οποίες μπορούν να συμμετέχουν στην κοινότητα είναι οργανισμοί που αναπτύσσονται σε όλο το παραγωγικό φάσμα , από τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης έως φαρμακευτικές , ή εταιρίες παραγωγής δομικών προϊόντων. Παράγουν επώνυμα , σηματοποιημένα προϊόντα και συγκεντρώνουν 3 βασικές ιδιότητες:
 
Παραγωγή στην Ελλάδα:
 
Το μεγαλύτερο ποσοστό των επώνυμων προϊόντων που διακινεί μια εταιρία-μέλος  στην Ελλάδα πρέπει να παράγεται σε εγκαταστάσεις στην Ελλάδα.
 
Φορολογική Έδρα στην Ελλάδα:
 
Η έδρα των εταιριών βρίσκεται στην χώρα μας και τα κέρδη τους φορολογούνται στην Ελλάδα
 
Ιδιοκτησία σε Έλληνες/μόνιμους εν Ελλάδι κατοίκους
 
Η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να βρίσκεται σε φυσικά πρόσωπα με Ελληνική ιθαγένεια ή σε νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα και των οποίων οι μέτοχοι είναι Έλληνες. Δεν αποκλείονται ιδιοκτήτες εταιριών που δεν είναι Έλληνες, αλλά εδώ και πολλά χρόνια διαμένουν στην Ελλάδα και ικανοποιούν τις 2 παραπάνω συνθήκες , προσφέροντας στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Έτσι, μια εταιρία που συγκεντρώνει τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορεί να πιστοποιηθεί ως μέλος της κοινότητας μας και , βέβαια, δύναται να χρησιμοποιεί το σήμα σε προϊόντα της.

Έτσι, μια εταιρία που συγκεντρώνει τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορεί να πιστοποιηθεί ως μέλος της κοινότητας μας και , βέβαια, δύναται να χρησιμοποιεί το σήμα σε προϊόντα της.
 
Για μια ολοκληρωμένη εικόνα , ας δούμε συγκεκριμένα παραδείγματα κατηγοριών προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιούν το σήμα και σε κάθε περίπτωση , αποκτούν προστιθέμενη αξία με χρήση παραγωγικών συντελεστών εντός της επικράτειας:
  • Προϊόντα ζαχαροπλαστικής , που αν και χρησιμοποιούν εισαγόμενες Α ύλες και συστατικά , διαθέτουν υψηλό βαθμό μεταποίησης, πάντα σε εργοστάσια στην Ελλάδα.
  • Ρύζια , όσπρια, ξηροί καρποί που καλλιεργούνται στην Ελλάδα.
  • Έτοιμες σαλάτες ψυγείου τύπου χούμους , που παράγονται στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας  ρεβίθια εισαγωγής.
  • Εταιρίες αλεύρων , που αν και χρησιμοποιούν εισαγόμενα μαλακά σιτάρια, τα επεξεργάζονται σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες ανά την Ελλάδα.
  • Προϊόντα  σοκολατοποιείας και καφέ , των οποίων η Α’ ύλη δεν μπορεί παρά να εισάγεται αλλά τυγχάνει επεξεργασίας , τυποποίησης και συσκευασίας  σε εργοστάσια στην Ελλάδα.
  • Ζυθοποιίες και Μικροζυθοποιίες που , αν και εισάγουν προς το παρόν βύνη ,  την επεξεργάζονται σε εργοστάσια στην Ελλάδα και παράγουν τελικό προϊόν.
  • Εταιρίες δημητριακών πρωινού που παράγουν και συσκευάζουν προϊόντα στην Ελλάδα.
  • Φάρμακα/καλλυντικά που παράγονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα από εταιρίες Ελληνικής ιδιοκτησίας
Πότε ένα προϊόν δεν μπορεί να σημανθεί με το σήμα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ;
Ένα προϊόν δεν μπορεί να σημανθεί με το σήμα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ όταν:
  • Η βασική Α’ ύλη που χαρακτηρίζει το προϊόν και ταυτίζεται με την μορφή κατανάλωσης είναι αλλοδαπής προέλευσης.
  • Στη συσκευασία του προϊόντος υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένο , σημαντικό συστατικό που χαρακτηρίζει το προιόν και αναφέρεται η αλλοδαπή προέλευση του, είτε υπάρχει νομικός περιορισμός κατά τον οποίο είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η προέλευση ενός βασικού συστατικού της.

Παραδείγματα προϊόντων που δεν μπορούν να φέρουν το σήμα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ:
 
  • Όλα τα προϊόντα Ελληνικών επωνύμων εταιριών  που έρχονται έτοιμα-συσκευασμένα από εργοστάσια εκτός Ελλάδος και εμπορεύονται στην Ελλάδα.
  • Ρύζια , όσπρια και Ξηροί καρποί που καλλιεργούνται και εισάγονται ως καρποί από το εξωτερικό, ασχέτως αν δέχονται σχετική επεξεργασία και συσκευασία στην Ελλάδα.
  • Προϊόντα που εισάγονται σε τελική ή σχεδόν τελική μορφή και συσκευάζονται στην Ελλάδα ( αλάτι Ιμαλαίων , μπαχαρικά , αλιεύματα , εξωτικά φρούτα , εισαγόμενα  τυριά).
  • Προϊόντα επεξεργασίας κρέατος που είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν την προέλευση του κρέατος , όταν αυτό εισάγεται.
  • Γαλακτοκομικά των οποίων η βασική Α’ ύλη , το γάλα, δεν είναι 100% Ελληνική.
Για να γίνει η απονομή του σήματος «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» σε μια επιχείρηση θα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί υποχρεωτικά και με ISO;
Για την απονομή του σήματος στην επιχείρηση δεν είναι υποχρεωτικό να έχει πιστοποιηθεί με κάποιο ISO, όμως είναι απαραίτητο να πληροί τα ποιοτικά κριτήρια που έχουν τεθεί και αφορούν ενέργειες για:
  • περιβαλλοντικές δράσεις
  • δράσεις υγείας και ασφάλειας εργαζομένων
  • ασφάλεια παραγόμενων προϊόντων και προστασίας των καταναλωτών.
Πως μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας;
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας:
Τηλέφωνο: 210 6252495, 210 6253927
Fax: 210 6203018
e-mail: nanderson@eurocert.gr